måndag 11 augusti 2014

En Österbottnisk gentleman - 1

Tema: Torka tåren

Vårt första stapplande steg in i gentlemannens värld börjar i hemmets lugna vrå.

Mer än en hobby

Det finns inte något som heter nästan en gentleman. - Bernhard Roetzel

Detta behöver du veta om du planerar att ta ett steg in i gentlemannens värld. Gentlemannamässighet är ingen hobby, det är ett liv. En gentleman klär sig således inte stiligt för att visa upp sig, utan för att han tycker att så bör man klä sig.

Alla gentlemannens måsten kan till en början kännas överväldigande, det kommer du att märka under vår resas gång. Du kan inte längre vakna strax innan du behöver vara någonstans, för rakningen, morgonmålet och påklädandet tar mycket länge. Detta är en ganska otrevlig insikt då man börjar gräva i gentlemäns leverne, såväl enkla morgonrutiner som garderob och kunskaper bör finslipas ända in i absurdum.

Men långsamt märker man att det är ett nöje att saker tar så mycket tid. Skoputsningen och promenaden till bageriet kan man ju unna vem som helst!

En öppen dörr

En gentleman får gärna bo i ett slott (företrädesvis på den Franska landsbygden) som han ärvt av sina förfäder sedan sju generationer tillbaka. Han får gärna heta von eller af och ha ett saftigt arv att ta ut och lika saftiga framtidsplaner. Detta är dock inte obligatoriskt, han får lika gärna bo i en trång enrummare strax utanför en liten stad i Österbotten.

Att ha något vettigt att göra under sin ensamma och lediga tid är viktigt för vem som helst. Gentlemannen sitter givetvis aldrig hemma vid datorn ätandes chips. I stället fördjupar han sig i en god bok eller poesi, utvecklar nya eller gamla färdigheter, eller också tar han en tupplur. Också kan han utöva sådant som konst, musik eller en tankeväckande promenad utomhus. Det viktiga är att man inte blir trög utan sysselsätter sig med något konstruktivt.

Men en gentleman strävar sällan till att vara ensam och ledig. Nej, han arbetar ihärdigt och njuter av människors sällskap. Så fort tillfället tillåter så bjuder han hem bekanta till sig för att ha en trevlig diskussion, spela kort eller dricka en kopp te med kex. Givetvis kan han även bjuda till en ordentlig middag nu som då.

När det blir för känsligt

Det skall sägas direkt att det som verkligen utmärker en gentleman är hur han beter sig mot de kvinnor han möter. Jämnställdhetskämpar rasar helt säkert mot mig när jag här olikställer könen, men dessa är de åsikter jag drivs av och om jag inte tyckte att män och kvinnor är olika så skulle hela denna serie vara överflödig.

Många hävdar att vi lever i ett mansdominerat samhälle, och det sociala gapet har varit ännu större. Men inte bara kvinnohat, -förnedrande och -förtryck rådde för jämnan, utan också ridderlighet och ädla män sågs på gatorna! Mer om kvinnor blir det en annan gång men två grundläggande gester skall vi bocka av direkt.

Förut var det således ställt att en kvinnas festklänning i allmänhet var så pompös att den gjorde henne oförmögen att dra ut sin egen stol, klänningen var helt enkelt i vägen. Därför måste den tappre kavaljern rädda henne genom att dra ut hennes stol så att hon alls kunde sitta – också dörrarna kunde vara problematiska för de galantaste av damer. Likaledes hade hon så liten väska med sig (om hon alls hade någon), att hon omöjligt kunde få rum med den näsduk som hon skulle behöva en då känslorna kom svallande. Därifrån kommer alltså vår tradition att en man drar ut stolen till sin bordsdam, samt erbjuder henne en näsduk då tårar sprutar.

Tre goda råd

1. Att vara en gentleman är ingen hobby, det är en livsstil
2. Ditt hem bör vara en trevlig plats att vara på, för dig själv och för dina gäster
3. Sätt stolt en näsduk i fickan och erbjud den till en dam i nöd då tillfället påbjuder

Tackar som läser! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar