torsdag 14 augusti 2014

En Österbottnisk gentleman - 4

Tema: Mer slips åt folket!

Se ut som en kostym, bete dig inte som en!

Kavajknappars regler

Fördelarna med att bära kavaj är närmast oräkneliga! Det får dig att verka längre, starkare och smalare. Dessutom friskare, yngre och mer framgångsrik. Vad kan man mera önska av ett klädesplagg? Att räkna upp precis varför det är så kunde man bli doktor på, men kort sagt är det vadderade axlar, markerad bröstkorg och snäv midja som bidrar till en mer fördelaktig figur. Därför kan kavaj med fördel bäras alla dagar i veckan.

Men om du skall ha kavaj så knäpp knapparna korrekt! Det råder en stor okunskap vad gäller kavajknappar. Och det är verkligen ingen vits att ha en välsittande kavaj om du inte knäpper den, då dras inte midjan in, axlarna förlorar sin proportion och bröstkorgen får uppsynen av en elefants. Men var försiktig, du kan inte knäppa knapparna hur som helst, knäpper du alla knappar så ser du ut som en låda. Men frukta inte, jag skall hjälpa dig. Regeln är väldigt enkel. Kavajer sys i dag som smärtast i midjan och bör därför bara knäppas i midjan, knäpper du andra knappar så förlorar kavajen sin menade struktur.

På kavajer med två knappar är det alltså den övre knappen som skall hållas knäppt, kostymer med tre knappar knäpps i mitten, och den övre knappen enligt eget förgottfinnande. Då du väl bemästrar dessa regler kan obemärkt knäppa upp knapparna då du sätter dig och knäppa dem åter då du reser dig, för man knäpper upp kavajen då man sätter sig. Dock skall sägas att vid sträng kyla är det tillåtet att knäppa alla knappar på kavajen! Detta är fördelen med det klassiska herrmodet, reglerna är tydliga och enkla, och då dessa är inlärda så klär man sig snyggt utan att ha det minsta sinne för smak.

Knäpp rätt! - Samuel Erikson


Den som inga slipsar har, han får gå med halsen bar

Länge har det varit totalt otänkbart för en man att visa upp en bar hals för någon annan än hans egen fru. I dag kommer man undan var som helst med långt uppknäppt skjorta, och vid flera tillfällen är det rent av påbjudet (och vackert så, allt har sin tid). Men om du inte kan knyta en slips så är det hög tid! Slipsknuten som din far knöt till din konfirmation får du så lov att knyta upp. Att knyta en slips är lätt som en plätt, du kan till exempel googla how to tie a tie så får du miljoner träffar.

Slipsar och flugor gör dig inte överklädd! Det är ett Österbottniskt tankesätt att det är obekvämt att ha slips, och att man blir fånge i sin kavaj. Men det är inte alls särskilt obekvämt. Visst förlorar man en del av sin mobilitet och spänst, med det är ju faktiskt inte arbetshalare vi talar om. För en gentleman är kavaj och slips inte festkläder utan något alldeles naturligt!

Rör aldrig till en mans slipsknut! Det är förödmjukande för både dig själv och den andra, om du har något emot en mans knut får du säga det åt honom i enrum.

Sömmerskan är din bästa vän

Skräddare är extremt ovanliga numera. Men det finns en yrkesgrupp som inte alls är utdödd ännu, nämligen sömmerskor. Bara i lilla Jakobstad finns det en handfull platser som erbjuder ändringsarbeten och reparation av plagg. I motsats till skräddare kommer dessa inte att göra några underverk med dina kavajer, men de kommer att ta dig mycket långt. Men deras priser är också långt mer humana än vad någon skräddare någonsin kan erbjuda.

Jag har själv otaliga gånger besökt min sömmerskaSysett i Jakobstad, en mycket trevlig kvinna som för struntsummor får mig att se bäst ut i stan! Utan henne skulle min garderob verkligen inte vara värd något. Kostymer, kavajer och byxor som jag hittar på loppis syr hon in till närmast klanderfri passform, och det kostar inte särskilt mycket. Passform är alltid högsta prioritet, världens dyraste kostym ser förskräcklig ut om den inte passar dig!

Eftersom kavajen är ett så pass avancerat hantverk så finns det nästan ingen som köper en välsittande kavaj direkt ur hyllan från billiga butikskedjor. Affärer med lite självaktning erbjuder ofta att ändringssy inhandlade plagg på ort och ställe, om detta inte erbjuds rekommenderas ett besök till sömmerska. Kavajen kanske ser bra ut, men det kan nästan alltid bli ännu bättre.

En man låter sig endast vidröras av sin fru och sin skräddare. - Gammalt ordspråk

Tre goda råd

1. Kavajen är ett universalplagg som gynnar proportionerna och bör knäppas korrekt
2. Slipsbärande är inget konstigt och att knyta den tillhör mannens baskunskaper
3. Alla plagg som inhandlas kan med fördel föras till en sömmerska för insömnad

Tackar som läser!

1 kommentar:

  1. Jag håller med om att det är snyggt med slips! Öppen krage till kavaj ser väldigt avslappnat ut och har sin tid. Men slips på manfolk är toppen. Och det finns ju så många att välja på! Bra farsdags- och födelsedagspresent och julklapp!

    SvaraRadera