fredag 15 augusti 2014

En Österbottnisk gentleman - 5

Tema: Dressed to the nines

Kostym och kravatt är inte festkläder. Punkt och slut.

Vad är vardagskläder?

Vi har i Europa en vädertagen formalitetsstege, längst ner på denna hittar vi kavaj, tätt följd av kostym. Dessa är inte festkläder. I ett tidigare inlägg sades att skor, byxor och skjorta är allt som behövs för att se städad ut, och detta faktum kvarstår. Men att det är långt från att se städad ut, till att vara festklädd.

Vi har som klassiska festkläder två huvudsakliga plagg, nämligen jackett och smoking. Då klockan slår 18 ändrar klädkoden dramatiskt eftersom eftermiddag blir till afton. Jacketten hör förmiddagen till och är en svart lång rock med grårandiga byxor, en väst och slips. Smoking är en svart kostym med sidenslag och svart fluga. För den som vill förkovra sig i de oändliga detaljerna kring dessa två plagg lyfter jag mycket högt på hatten för dessa två sidor: http://www.morningdressguide.com och http://www.blacktieguide.com.

Tröskeln att ta på sig dessa plagg borde inte vara så hög som den är i dag, få män har någonsin på sig endera. Kläder är till för att bäras! Det är tråkigt att vi Österbottningar sparar på kostymen tills den blir ett absolut måste. Så länge man inte klär sig pråligare än värden så är ingen skada skedd, och håller du själv i trådarna så lägger du ribban själv. Var inte rädd för att dina kläder går sönder, ett välskräddat plagg skall hålla livet ut.

Hellre en t-skjorta på kroppen än en frack i skrubben. - Samuel Erikson

En gentleman på fest

Att kvinnor tar länge på sig då de skall ut på fest är ett faktum, ryktet säger att de kan stå timtal i badrummet för att göra sig klara. Nu vet jag inte om detta är mental förberedelse eller om det faktiskt tar länge att komma in i en klänning. Men då en man skall klä på sig en frack tar det nog utan tvekan en halv timme.

Ibland vittnar inbjudningskortet om att något alldeles speciellt kommer att ske. Det är då man kan läsa att högtidsdräkt, frack, aftonklädsel eller white tie påbjudes. Då bjudes alla gäster att plocka fram det finaste de har. Då plockar Torparna fram folkdräkten, officerarna förbereder uniformen, prästerna provar kaftanen och akademikerna och societetsmännen lyfter ut fracken.

Jag kunde hålla på i många långa minuter att framlyfta allehanda propaganda för denna elegansens tinne. Min besatthet av fracken har jag uttryckt massor av gången och lär fortsätta livet ut, men detta inläggs syfte är inte att redogöra för det, utan att inspirera för vidare självstudier. Det ultimata testet på gentlemannamässighet ligger dessutom i om en man har burit frack fast han aldrig varit inbjuden till en tillställning där denna krävts.

En bra gäst är den som har roligt. – Gammalt ordspråk

En annan inte så liten detalj som många i dag helt verkar ha glömt är att då man är på fest är man på fest. Och ingen annan stans. Detta betyder att du får så lov att lämna några saker hemma, klocka, telefon, onödiga nycklar, plånbok och kamera skall inte skramla i dina fickor då du anländer till en fest. Värden tar nog hand om dig under kvällen! Du har inte kommit för att passa tider, utan ha så det så trevligt som det bara går.

Så finns det i dag allt för många som inte vill böja sig för dessa regler. Man sätter sin egen tvist på sina kläder för att man gör som man vill och säger: ingen skall få bestämma över mig. Kom ihåg att regler finns för att de fungerar. Tradition har uppkommit ur stil, det betyder att stil har uppkommit ur tradition. Alltså är tradition och stil tätt förknippade med varandra.


Livet är inte en maskerad

Många klär sig i dag slarvigare till fest än vad man bar till sömns på 1800-talet. Och en bortglömd konst i dag är just dessa sängkläder. Om jag hävdar att man kan ta emot gäster i sina sängkläder så sätter det kanske i gång tankeverksamheten. Inte kan man väl ha gäster i kalsonger?

Och nej, du kan givetvis inte ta emot gäster i kalsongerna! Men om dina sängkläder består i pyjamas, och du har tofflor och morgonrock invid sängen, då märker du att du rentav kan lämna huset i denna utstyrsel. För en liten tur till bageriet eller en morgonpromenad duger detta alldeles utmärkt.

Nu har vi blixtsnabbt avverkat mannens garderob. Och man kan ju fråga sig varför man måste klä sig ordentligt. Det uppenbara svaret är att klädseln så starkt förnippas med ett budskap, för gentlemannen är budskapet: jag står innanför samhällets normer, är ordentlig och vill hjälpa till. För mig personligen har det också mycket att göra med den otroliga självrespekt som det ger att klä sig propert. Man får på något sätt mer gjort iförd kostym och njuter mer av festen i smoking.

Men en gentleman klär sig inte så här elegant för att han vill klä ut sig eller visa upp sig. Han klär sig otroligt elegant för att det behagar honom och de i hans närhet, han tycker att så skall man klä sig. Klä alltså inte ut dig, klä upp dig!

Tre goda råd

1. Kavaj, kostym, jackett och smoking är de olika formalitetsgraderna, allra högst upp hittar vi fracken
2. Till fest är man uppklädd och lämnar hemma alla distraktionsmoment för att kunna ha det roligt
3. Också i hemmets vrå bör en gentleman se representabel ut

Tackar som läser!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar