måndag 18 augusti 2014

En Österbottnisk gentleman - 7

Tema: Rosorna bland törnen

Vi skall i dag tala lite om kvinnor.

Skapelsens krona

Få saker är så diskuterade i vårt lilla norden som jämnställdhet. Och det är väl gott och väl, kvinnor och män skall ha det lika bra! Men där slutar tjafset. Män och kvinnor är olika, så är det bara.

Den klassiska kvinnobilden kallar många för fruktansvärd, men jag kallar den underbar. Utan traditionella kvinnor, ingen gentleman. Två särdrag har kvinnan enligt detta tankesätt. Det första är skönhet. Man behöver inte leta med förstoringsglas för att inse att män i alla tider har varit facinerade av kvinnors skönhet. Detta är något som vi inte behöver rygga undan för (även om det inte får gå till oanständigheter), utan snarare omfamna. Vi får tycka att kvinnor är det vackraste som finns på jorden, vackrare än varje ädelsten.

Skörhet. Detta är inte politiskt korrekt. Men det behöver inte vara någon dålig sak om mannen drar sitt strå till stacken. Denna kvinnans skörhet och behov av manlig omvårdnad är en plats där mannen får behövas, att finnas vid kvinnans sida i livets alla skiften.

Denna skönhet och skörhet kan leda till att män beter sig alldeles fruktansvärt mot kvinnor. Under inga omständigheter får en kvinna utnyttnas! Om man ger henne en komplimang måste det vara helt utan baktankar. Du tycker att hon är fin och att hon behöver få höra det, du säger det inte för att få henne i din säng, det är helt enkelt uteslutet!

En gentleman är en man i vars sällskap kvinnorna blomstrar. - Jeanne Moreau


Uppvaktningsvärd

Dessa båda egenskaper, skönhet och skörhet leder som du kanske förstår till att man både vill och får uppvakta kvinnor. Förut var det kutym att man vid aftonens slut gav blomman på sitt kostymslag till den kvinna man tyckte att var vackrast den kvällen. Likaså reste sig alla män då en kvinna anlände eller lämnade sällskapet. Dessa gester skulle skapa stora rubriker om den utövades i denna tidsålder. Hundra seder och bruk har funnits i den västerländska överklassen, många av dem vackra och alldeles logiska.

Hur man behandlar en dam eller en flicka är givetvis inget man behandlar i ett blogginlägg, för det räcker inte ens tusen. Det är mera en fråga om inställning. Givetvis finns det litteratur att läsa om de seder och bruk som har idkats genom historien, men utan en sund inställning är det inget värt. Var du själv hittar din inspiration är givetvis upp till dig.

Om jag talade både människors och änglars tungomål, men icke hade kärlek, så vore jag allenast en ljudande malm eller en klingande cymbal. - 1 Kor. 13:1

Bromance

Bromance är ett slangord, och normalt sätt påstår jag att en sådana inte hör till gentlemannens vokabulär. Men bromance utgör en lysande underrubrik för vårt sista tema i dag.

Alltså, bromance är en nära (icke-sexuell) relation mellan två män. Att verkligen ha en god vän (eller tusen) är mycket viktig för vem som helst. En vän som du kan umgås tillsammans med, bestiga berg, starta band eller putsa skor med. Eller om man vill vara så odramatisk så att man ser på film tillsammans. Allt detta kan ske inom vänskapens fantastiska ramar.

Man och kvinna, sött och salt, dur och moll. Alla dessa kompleterar varandra fantastiskt.

Tre goda råd

1. Kvinnan är skapelsens krona och underbar
2. Skäms inte för att låta en kvinna veta att du uppskattar henne
3. Att ha manliga vänner är mycket viktigt för en gentleman

Tackar som läser!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar