tisdag 19 augusti 2014

En Österbottnisk gentleman - 8

Tema: Lunka på

God morgon! Ja, detta är sannerligen en god morgon.

Attityd

Vissa dagar är gråa och trista, andra är ljusa och varma. Att behålla en god inställning varje dag är inte alla gånger lätt, men alla dagar absolut nödvändigt. Man kan inte vänta sig att någon skall lysa som en sol dygnet runt, men gentlemannens huvud bör aldrig dingla nedåt i uppgivenhet.

På något sätt har det i dag blivit en trend att klaga på de som tilldelats makten och andra som bestämmer något, förkasta denna trend! Systemet som man så ofta klagar på blir inte bättre av att du klagar, om du har något att kritisera, så försök förbättra på det.

Vidare har all västerländsk dygd och moral fötts ur kristendomen, och den traditionelle gentlemannen läser Bibeln och ber till Jesus Kristus var dag. Det är lärorikt för både intellekt och själ, och dessutom en god övning i ödmjukhet – en vara som gentlemannen behöver stora mått av.

Var förändringen du vill se i världen. - Mahatma Gandhi

Att sätta på sig sitt ansikte

På en del platser i världen kallas skäggstubb för smutsskägg. Det har i dag blivit ansett som oerhört attraherande att ha en bussig tredagarsstubb, till kvinnornas stora behag. Man kan påstå att etiketten har ändrat med åren men en klassisk gentleman har aldrig skäggstubb, antingen är han ordentligt rakad eller så är skägget välvårdat och ordentligt. Även om han allra helst har mustasch – förstås!

Dessutom rakar sig inte gentlemannen i slentrian med en gammal rakapparat. Nej, han investerar i prima rakdon som män i generationer har brukat. Rakkniv och raktvål! Om själva rakningsprocessen kunde sägas mycket men jag bara informerar att det tar lång tid. Och som så många andra av gentlemannens vanor så kan det tyckas övermäktigt till en början. Det tar ungefär en kvart att raka sig ordentligt, och att hålla på så varje morgon låter inte särskilt lockande.

Men då det blir en rutin att vakna ungefär två timmar innan det egentliga dagsverket så inser man vilken enorm potential morgontimmarna har. Morgonpromenad, morgonmål, morgonbön, morgondusch, morgonläsning och givetvis morgonrakningen kan bli några av dagens absoluta höjdpunkter. Men för att dessa morgonvanor skall fungera behöver gentlemannen givetvis gå i sängs i tid. Vårt samhälle är än så länge orienterat kring att 8-16 är kontorstid och då lever gentlemannen kring det såvida hans egna sysslor bara tillåter.

Hastighet

Hos en äldre kvinna läste jag en gång en dikt med titeln Dag av glas, i vilken skalden uppmanar att promenera till arbetet, så att inte dagen går sönder. I denna dikt hittar vi mycket visdom: ta det lite lugnt också! Det finns oändliga (skrivna och oskrivna) listor som beskriver hur du bör vara, gentlemannen har givetvis också listor som med fördel kan följas, men livets krav får inte bli större än livets glädje.

Vi avslutar med det vi kunde ha börjat med. Engelskans ord gentleman är uppbyggt av två ord, gentle och man. Det senare ordet behöver väl knappast översättas, man är man. Dock kan det första ordet vålla en aning huvudbry genom sin mångfacetterade betydelse och sitt invecklade ursprung. Man kunde doktorera på det ordet och vi väljer att bara hastigt nämna att det kunde översättas med mild.

Kom ihåg att gentlemannen har ett balanserat och kontrollerat humör. Han brusar förvisso upp över orättvisor och rättar till dem med det samma, men han klagar inte ständigt över medtrafikanter eller skattehöjningar utan finner sig i vad samhället kräver av honom. I gentlemannens ryggrad bör alltid ödmjukhet och mildhet ligga. Hans manér på vara storslagna efter dagens mått, men det enda han vill är att vara en god medborgare och en redig karl.


Tre goda råd

1. En god attityd gör hela livet mycket enklare
2. Morgontimmarna erbjuder en fantastisk möjlighet att uträtta både nytta och nöje
3. Gentlemannen är alltid mild och hjälpsam, mot alla han träffar

Tackar som läser!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar